Εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και διεθνείς διαπραγματεύσεις
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα βρίσκεται την Πέμπτη στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις που έχει ζητήσει η Ρωσία. Σε ανάρτησή του, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα για κατάπαυση του πυρός ξεκινώντας από την Δευτέρα, λέγοντας ότι «δεν έχει νόημα να συνεχίζεται το αιματοκύλισμα» και ζητώντας μια απαραίτητη βάση για τη διπλωματία.
Ο Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει προσωπικά τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην Τουρκία και ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν αναβολές ή δικαιολογίες από την πλευρά της Ρωσίας. Υπογράμμισε ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός είναι συνεχώς στο τραπέζι και αν οι ρωσικές δυνάμεις παραβιάσουν την εκεχειρία, οι ουκρανικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να αντιδράσουν.
Στο μεταξύ, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε την ανάγκη για άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν επιθυμεί να συναντηθεί για να συζητήσουν μια πιθανή διευθέτηση των συγκρούσεων. Σύμφωνα με τον Τραμπ, η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί αυτή την πρόταση, προκειμένου να πιστοποιηθεί η δυνατότητα μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του αιματοκυλίσματος.
Ανάκτηση λειψάνων στην Ισραηλινή πλευρά
Η σορός του επιλοχία Ζβι Φέλντμαν του Ισραηλινού Στρατού, ο οποίος αγνοούνταν από την μάχη του Σουλτάν Γιαακούμπ το 1982, ανακτήθηκε μέσω μυστικής επιχείρησης στη Συρία. Ο Φέλντμαν ήταν μέλος της ομάδας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνθήκες εξαφάνισής του συνδέονται με μια από τις πιο σφοδρές συγκρούσεις του Πρώτου Πολέμου του Λιβάνου.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η αποστολή εκπλήρωσε μια εθνική υπόσχεση, σημειώνοντας: «Για δεκαετίες, ο Ζβι ήταν αγνοούμενος… Υποσχέθηκα στην οικογένεια Φέλντμαν ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να προσπαθώ να τον φέρω πίσω». Η ανάκτηση αυτής της σορού κλείνει ένα οδυνηρό κεφάλαιο στην ιστορία του Ισραηλινού στρατού, ενώ η αναζήτηση άλλων αγνοουμένων συνεχίζεται.
Η κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο
Μια σφοδρή συνέντευξη τύπου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την επιθυμία της Ρωσίας να διεξάγει άμεσες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την κατάπαυση του πυρός. Ο Πούτιν ανέφερε ότι οι δυτικοί ηγέτες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τελεσίγραφα, αλλά αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο. «Προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβει τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», υπογράμμισε.
Η ανακοίνωση του Πούτιν ήρθε στην αμέσως επόμενη ημέρα του τελεσίγραφου Ευρωπαίων ηγετών για την έναρξη εκεχειρίας, δίνοντας ουσιαστικά μια νέα εξέλιξη στην κατάσταση και τονίζοντας την επιθυμία για διάλογο, παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ιστορία των διαπραγματεύσεων και των παραβιάσεων των εκεχειριών από την πλευρά του Κιέβου.
Πιθανές εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα
Με την κατάσταση στην Ουκρανία να κλιμακώνεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να ανησυχούν για την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε μέτρα για την ενίσχυση της πίεσης προς το Κρεμλίνο, εστιάζοντας σε κυρώσεις και στρατηγικές ενέργειας.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει κλονισμό και άλλων περιοχών της περιοχής, φέρνοντας ανατρεπτικές αλλαγές στις σχέσεις αυτές, ιδιαίτερα υπό την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, που επιδιώκουν την σταθερότητα και τον καθορισμό νέων πολιτικών στην Ευρώπη. Η διπλωματία παραμένει η κύρια λύση για να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις και να εξασφαλιστεί η ειρήνη.