Σημαντικά Επεισόδια και Εξελίξεις στον Παγκόσμιο Χάρτη
Δραματικές εξελίξεις στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την εκκίνηση «πλήγματος ευρείας κλίμακας» στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας την κλιμάκωση της στρατιωτικής του δράσης στον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα. Οι τελευταίοι σφοδροί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους, προκαλώντας ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Εν μέσω αυξανόμενης κριτικής από τη διεθνή κοινότητα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι ο στρατός θα ενεργήσει «με όλη του τη δύναμη» για να καταλήξει στην απελευθέρωση των ομήρων και την ήττα της Χαμάς. Η δήλωση αυτή διατυπώθηκε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του πρώην προεδρεύοντος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις χώρες του Κόλπου, ο οποίος εξέφρασε τη διεθνή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε ότι κατά την προηγούμενη ημέρα, εξετέλεσε εκτενή πλήγματα και μετακίνησε δυνάμεις για τον έλεγχο κρίσιμων περιοχών της Λωρίδας. Αυτή η επιχείρηση, μέρος της πιο ευρείας στρατηγικής «Gideon Chariots», στοχεύει στην επίτευξη όλων των στρατηγικών στόχων του πολέμου. Από την 18η Μαρτίου, όταν άρχισε ξανά η επίθεση μετά από δύο μήνες εκεχειρίας, ο στρατός έχει καταλάβει σημαντικά τμήματα της περιοχής, με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα να αναφέρει τουλάχιστον 100 θάνατοι μόνο την περασμένη Παρασκευή.
Η Πιστοληπτική Αξιολόγηση των ΗΠΑ και οι Αντιδράσεις του Λευκού Οίκου
Η Moody’s Ratings αφαίρεσε την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντανακλώντας τις ανησυχίες σχετικά με το αυξανόμενο χρέος και τα ελλείμματα που μπορούν να πλήξουν τη θέση της Αμερικής ως προορισμό για παγκόσμια κεφάλαια και να επιβαρύνουν το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε Aa1 από Aaa, αναγνωρίζοντας τις πρόσφατες αρνητικές προοπτικές από πέρυσι.
Η Moody’s ανέφερε επίσης ότι η συνεχιζόμενη διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων συνδέεται με την απροθυμία των διαδοχικών διοικήσεων να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα. Η αντίδραση της αμερικανικής προεδρίας ήταν έντονα οργισμένη, με αξιωματούχους να καταδεικνύουν την εγκυρότητα και την επαναλαμβανόμενη λανθασμένη εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου του οίκου Moody’s.
Περιστατικό στην Πτήση της Lufthansa
Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε σε πτήση της Lufthansa τον Φεβρουάριο, όταν ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους λιποθύμησε κατά τη διάρκεια πτήσης με αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας του πιλοτηρίου για περίπου 10 λεπτά. Το Airbus A321, που εκτελούσε το δρομολόγιο Φρανκφούρτη – Σεβίλλη με πάνω από 200 επιβάτες, βρισκόταν περίπου 30 λεπτά από τον προορισμό του όταν το περιστατικό συνέβη.
Ο κυβερνήτης είχε απομακρυνθεί από το πιλοτήριο για προσωπικές ανάγκες, παρατηρώντας ότι ο συγκυβερνήτης ήταν καλά. Όταν επέστρεψε, βρήκε τον συγκυβερνήτη αναίσθητο και ανήμπορο να αντιδράσει. Ύστερα από πολλές προσπάθειες εισαγωγής του κωδικού πρόσβασης για να ανοίξει η πόρτα του πιλοτηρίου, τελικά ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης πρόσβασης, επιτρέποντας στον κυβερνήτη να εισέλθει και να παρέχει βοήθεια.
Ο συγκυβερνήτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με κρίση επιληψίας λόγω νευρολογικής διαταραχής, μία κατάσταση που όπως υποδεικνύει η αναφορά, είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί προτού εκδηλωθεί.
Ανέκαμψη στο ζήτημα του Ιράν και οι Σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε από την Ντόχα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το Ιράν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Προανήγγειλε τις ενδείξεις θετικής διάθεσης από το Ιράν να συνάψει συμφωνία, εφόσον ελευθερωθούν οι οικονομικές κυρώσεις που το πλήττουν.
Ο Ιρανός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να δεσμευτεί για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αυστηρή παρακολούθηση από διεθνείς επιθεωρητές. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις εκτιμώνται ως θετικής τάσης, αν και το Ιράν διατηρεί σθεναρή στάση αναφορικά με την πυρηνική του ικανότητα και αναμένει αντίκτυπο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η στάση του προέδρου Τραμπ δείχνει μια μεταβολή, καθώς φαίνεται να αναγνωρίζει τη δυνατότητα μιας συμφωνίας που μπορεί να καταστεί σημείο καμπής στην περιοχή, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν περίπλοκες και απαιτούν προσοχή για τη διασφάλιση μακροχρόνιας ειρηνικής λύσης.
Η Κατάσταση στην Ουκρανία και οι Σχέσεις με τη Ρωσία
Η κατάσταση στη διάρκεια των συνομιλιών της Ουκρανίας με τη Ρωσία φαίνεται να είναι επισφαλής, καθώς η συμμετοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαπραγματεύσεις καθορίζει την κατεύθυνση των επαφών. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι, τόνισε την ανάγκη παρουσίας του Ρώσου προέδρου για την πρόοδο των συνομιλιών.
Ο σύμβουλος της προεδρίας, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, επιβεβαίωσε ότι αν δεν είναι παρών ο Πούτιν, δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις σε προεδρικό επίπεδο, ζητώντας ουσιαστική εκπροσώπηση για την επίτευξη σημαντικών αποφάσεων. Εντωμεταξύ, η κατάσταση αναφορικά με την Την Τουρκία και το μέλλον των συνομιλιών παραμένει υπο αβεβαιότητα, με την πίεση από διεθνείς παράγοντες να είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση για την προοπτική μιας σταθερής και βιώσιμης ειρηνικής λύσης στην περιοχή.