Η Κατάσταση του Master Plan Λιμανιού υπό το Πρίσμα της Τοπικής Πολιτικής
Στις αρχές του Μαΐου, ο Υπουργός Ναυτιλίας, κ. Κικίλιας, προχώρησε σε μία πανηγυρική ανακοίνωση σχετικά με την κατάθεση της μελέτης του Master Plan για το νέο λιμάνι στην Τήνο. Υποσχέθηκε πως το έργο αυτό, το οποίο αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί στο νησί τα τελευταία 50 χρόνια, θα δημοπρατηθεί σύντομα.
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο κ. Κικίλιας δεν έκανε καμία ανακοίνωση αναφορικά με έργα που αφορούν το νησί αυτό. Είναι αυτό μία σύμπτωση; Εμείς πιστεύουμε πως δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Υπουργός εξέφρασε δυσφορία σχετικά με την πρόταση του νέου λιμένα, θεωρώντας την ακριβή, ενώ αναφέρθηκαν και οι «γνωστές αντιδράσεις» σχετικά με τη μελέτη. Αυτή η στάση γεννά ερωτήματα για την έκβαση του έργου και τον ρόλο της τοπικής πολιτικής.
Ο «μαχητής» Δήμαρχος κ. Αθανασίου, γνωστός για τη διάθεση του να συνεργάζεται με διάφορους φορείς, φάνηκε να παραδίνεται νωρίς σε αυτό το πολιτικό σκηνικό. Στην τελευταία του συνέντευξη, αν και δήλωσε ότι «πιέζουμε για την έγκριση του master plan», στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα εναλλακτικό σχέδιο «σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το master plan». Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση να αποδεχτεί το ενδεχόμενο η μαρίνα να μετατραπεί σε αλιευτικό καταφύγιο. Αυτή η στάση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ισχυρή πολιτική θέση του Δημάρχου και την πρόσληψη των τοπικών ζητημάτων.
Ποιος δήμαρχος τολμά να επιτρέπει σε τρίτους να καθορίζουν την πολιτική και τις αποφάσεις που αφορούν τον τόπο του; Η σχετική μελέτη του Master Plan δεν προέκυψε από καμία τυχαία διαδικασία. Έχει διαμορφωθεί ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια μελετών και διαβουλεύσεων, και αποτυπώνει το όραμα των εκάστοτε Δημάρχων που σκοπό είχαν την έγκριση του Master Plan και τη διατήρηση του τίτλου «λιμάνι εθνικής σημασίας». Όλοι εκτός από τον κ. Αθανασίου, ο οποίος αποφάσισε να απορρίψει όλα αυτά χωρίς καμία αιδώ.
Η πορεία του νησιού μας, φαίνεται να συνεχίζεται με έναν τρόπο που ενδέχεται να εξηγεί την πολιτική συνεργασία Αθανασίου – Λειβαδάρα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έχουν λάβει. Εμείς ρωτάμε αν υπάρχει κάποια δημιουργική ή πολυσύνθετη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σύρος και αν ο Δήμαρχος κ. Αθανασίου είναι έτοιμος να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τις κρυφές συναντήσεις που έχουν διεξαχθεί και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το μέλλον του νησιού.
Οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στον κ. Αθανασίου. Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Γαβιώτης, καλείται να επιδείξει θάρρος και να αντισταθεί στη διαδικασία παραχώρησης του νησιού. Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα αντισταθούν στην πίεση εξωγενών συμφερόντων; Οι πολίτες θα πρέπει σύντομα να διαπιστώσουν πόσοι από τους δημοτικούς άρχοντες είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του νησιού και πόσοι θα παραμείνουν ενδοτικοί στις εξωτερικές επιρροές.
Εμείς δηλώνουμε με σαφήνεια πως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή. Ως μείζων μειοψηφία απαιτούμε να είμαστε παρόντες σε κάθε συνάντηση με Υπουργούς ή στελέχη του Υπουργείου που σχετίζεται με το Master Plan και το λιμάνι της Ερμούπολης, προκειμένου να προσπαθήσουμε να διασώσουμε ό,τι μπορεί να διασωθεί για το μέλλον του νησιού μας.
Άρης Ρώτας
Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «με σχέδιο για τη Σύρο»