Συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι: Πρόοδος και Προβληματισμοί
Μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Η δήλωση αυτή έγινε μία ημέρα μετά τις αποτυχημένες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, που επιβεβαίωσαν την πολυσύνθετη κατάσταση που διέπει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία θεωρεί τη συγκεκριμένη συνάντηση εφικτή, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την πρόοδο που θα γίνει μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να επιτευχθούν κάποια αποτελέσματα με τη μορφή συμφωνιών. «Κατά την υπογραφή των εγγράφων, το κύριο ζήτημα είναι ποιος θα υπογράψει εκ μέρους της Ουκρανίας», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την πολιτική αβεβαιότητα γύρω από την νομιμότητα του Ζελένσκι, καθώς η θητεία του έληξε πέρυσι.
Η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, δεν έχει ορίσει ημερομηνία για νέο εκλογικό γύρο, κάτι που προσθέτει στην πολυπλοκότητα της κατάστασης. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, καταδεικνύοντας την μακρά απουσία διαλόγου μεταξύ τους.
Διαπραγματεύσεις και Στρατηγικές Κατευθύνσεις
Ο Πεσκόφ παρέσχε επίσης πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαισίου των συνομιλιών, ενώ σημείωσε ότι εάν μια πιθανή συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ κριθεί χρήσιμη, θα υπάρξει ανακοίνωση. Εστιάζοντας στα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, υπογράμμισε την ανάγκη για ανταλλαγή αιχμαλώτων και διευθέτηση όρων που αφορούν τις συνομιλίες.
Η συνάντηση οργανώθηκε από την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι διαπραγματευτικές ομάδες κάθονταν σε τραπέζι σε μορφή U. Υπήρξε ηρεμία στην ατμόσφαιρα, με διαπιστώσεις από αξιωματούχους ότι δεν καθορίστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή τοποθεσία για τις επόμενες συναντήσεις, καθώς οι δύο πλευρές θα έπρεπε πρώτα να ενημερώσουν τους ηγέτες τους. Οι Ουκρανοί εκπρόσωποι χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα μέσω διερμηνέα, κάτι που είχε προκαλέσει ανακατατάξεις, καθώς τα ρωσικά είναι ευρέως ομιλούμενα στην Ουκρανία.
Απαιτήσεις και Πολιτική Αντίκρουση
Δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση ανέφεραν ότι η Ρωσία εμφάνιζε απαιτήσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν από την ουκρανική πλευρά «αποκομμένες από την πραγματικότητα». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μόσχα εξέφρασε τελεσίγραφα σχετικά με την αποχώρηση των δυνάμεων από εδάφη υπό την κατοχή τους, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η ρωσική στάση ήταν «σαφώς απαράδεκτη», ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σε συγχρονισμό για τη διαμόρφωση των απαντήσεών τους. Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ εργάζεται σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Η Ρωσία βλέπει τις συνομιλίες με την Ουκρανία ως συνέχεια των διαπραγματεύσεων του 2022 που πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, οι όροι που είχαν τότε προταθεί θα ήταν σήμερα εξαιρετικά επώδυνοι για το Κίεβο.
Διαχείριση Ανθρωπιστικού Θέματος
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη για την ανταλλαγή κρατουμένων με τη φόρμουλα «1.000 έναντι 1.000». Ο Ουμέροφ ανέφερε πως κύριος στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή.
Σύμφωνα με πηγές, η Ρωσία ανέφερε ότι απαιτεί πλήρη απόσυρση από τις κατεχόμενες περιοχές, όπως είναι το Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα, περιοχές που έχουν προσαρτηθεί παράνομα από το 2022. Η Ρωσία διεκδικεί αυτές τις περιοχές, αν και δεν έχει πλήρη έλεγχο.
Προβλέψεις και Αντίκτυποι της Στρατιωτικής Υποστήριξης
Οι στρατηγικές προοπτικές της Ουκρανίας φαίνεται να είναι συνδεδεμένες με την στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον αρθρογράφο του Bloomberg, Μαξ Χέιστινγκς, εάν οι ΗΠΑ διακόψουν τις προμήθειες, η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται μόνο για τέσσερις μήνες προτού εξαντληθούν τα βασικά πυρομαχικά της. Ο Χέιστινγκς υπογραμμίζει ότι παρά την ευρωπαϊκή στήριξη, η ΕΕ δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό που θα προκύψει από τη διακοπή βοήθειας.
Επιπλέον, οι Ουκρανοί έχουν δυσκολίες στο να στρατολογήσουν νέους στρατευμένους, καθώς πολλοί νέοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγουν την στρατιωτική θητεία. Αυτή η κατάσταση εγείρει ανησυχίες για την δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει τις δυνάμεις της στο μέτωπο.
Ένα επιπλέον στοιχείο είναι η πρόθεση του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ να μεσολαβήσει ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, προκειμένου να εξασφαλίσει ειρήνη στην Ουκρανία. Ο Πάπας εκφράζει την ελπίδα ότι η Αγία Έδρα θα μπορούσε να προσφέρει ένα χώρο συνάντησης για διαλόγους, που ίσως συμβάλει στην επίτευξη συμφωνιών και την αποκατάσταση της ειρήνης.