Άνοιγμα διαλόγου για την ειρήνη στην Ουκρανία
Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την προώθηση της ειρηνικής διαδικασίας στην Ουκρανία. Σε δήλωσή του, αξιολόγησε την προσωπική του σχέση με τον Πούτιν ως «πολύ καλή», εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια προγραμματισμένη συμφωνία.
Σημαντικές συναντήσεις και συνομιλίες
Η δήλωση του Τραμπ έρχεται μετά από ιστορικές επαφές μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τουρκία, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να συζητήσουν τους όρους μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός. Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε αρχικές συμφωνίες για επαναληπτικές διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, εκπρόσωποι του Κρεμλίνου δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρωθούν προτού ο Πούτιν δεχτεί να συναντήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιλαμβάνοντας την ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Η στάση του Πούτιν και οι προκλήσεις
Σε δηλώσεις του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σημείωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αρκεί να υπάρχουν προσιτές συμφωνίες. Οι λεπτομέρειες ωστόσο παραμένουν ασαφείς και προβάλλονται ανησυχίες σχετικά με τη νομιμότητα του Ζελένσκι λόγω της λήξης της θητείας του.
Η Ουκρανία, ελλείψει στρατιωτικού νόμου, δεν έχει καθορίσει ημερομηνία για νέες εκλογές, ενώ η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
Στρατηγικές και επόμενα βήματα
Στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η συνεχής επικοινωνία είναι παραγόντων κλειδί και ότι οι επόμενοι στόχοι περιλαμβάνουν την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, ωστόσο οι πιέσεις για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και μεθοδολογίες για επαφές με τους Αμερικανούς και άλλους διεθνείς εκπροσώπους παραμένουν.
Επιπλέον, στην Τουρκία, οι αντιπροσωπείες κάθονταν σε σχήμα U, με μια παράξενη ένδυση από τους Ρώσους, πιθανώς λόγω των διαφορετικών πολιτισμικών προσεγγίσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Απαιτήσεις και προτάσεις
Σύμφωνα με πηγές, η Ρωσία έχει καταθέσει «αποκομμένες από την πραγματικότητα» απαιτήσεις, ζητώντας την αποχώρηση της Ουκρανίας από σημαντικά εδάφη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη ρωσική στάση ως «σαφώς απαράδεκτη», προτρέποντας σε μια ομοφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ. Η ΕΕ προγραμματίζει ακόμη νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις παραβιάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η Ρωσία συνεχίζει να αξιώνει την παράδοση εδαφών και τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία απορρίπτει, θεωρώντας το συνθηκολόγηση.