syrostv.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διδάγματα Υβριδικού Πολέμου: Ο Κένταυρος και η Ουκρανική Στρατηγική Εναντίον της Ρωσίας

Κοινοποίηση

Έξυπνες Στρατηγικές και Συστήματα Αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στην Ελλάδα

Το πρόσφατο χτύπημα των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία, το οποίο οδήγησε στην απώλεια τουλάχιστον 40 στρατηγικών βομβαρδιστικών και αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, αναδεικνύει τη σημασία του υβριδικού πολέμου ως κύριας μορφής στρατηγικής αντιπαράθεσης. Αυτή η κατάσταση, που πριν από λίγους μήνες θα φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, δείχνει την ικανότητα των Ουκρανών να ξεπεράσουν τη ρωσική αεράμυνα με τη χρήση απλών αλλά αποτελεσματικών λύσεων όπως είναι τα εμπορικά drones.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστησαν δυνατή την καταστροφή αεροσκαφών που έχουν σημαντική στρατηγική αξία για τη Ρωσία, η οποία τώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στο πεδίο του πολέμου. Η ρωσική πλευρά, εκτός από τις απώλειες σε υλικό, υποφέρει και από πλήγματα στο ηθικό της, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της να αναπληρώσει τις απώλειές της, κυρίως λόγω των κυρώσεων και του τεχνολογικού ελλείμματος.

Η Στρατηγική Χρήση Δrones στον Σύγχρονο Πόλεμο

Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στον πόλεμο δεν είναι νέα. Αφηγείται ιστορίες από συγκρούσεις όπως εκείνη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου οι στρατιωτικές τεχνολογίες έχουν εξελιχθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων, drones που αλλάζουν συχνότητες χρήσης πολύ συχνά θεωρούνται απαρχαιωμένα, καθώς οι κατασκευαστές αναγνωρίζουν την ανάγκη για ταχύτατη προσαρμογή απέναντι στους jammer και άλλες τεχνολογικές προκλήσεις.

Ειδικά τα «πολιτικού τύπου» drones, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν από τα συμβατικά ραντάρ, αποτελούν ενα φαινόμενο στο πεδίο της στρατιωτικής στρατηγικής. Η ικανότητά τους να πετούν χαμηλά και αργά, σε συνδυασμό με την εκτέλεση επιθέσεων σε μεγάλους αριθμούς (σμήνη), επιτρέπει τη δημιουργία κορεσμού στην εχθρική αεράμυνα. Ένα σμήνος άνω των 400 drones μπορεί να καταστρέψει σε ελάχιστο χρόνο τις αμυντικές δυνατότητες ενός αντιπάλου, πληγώντας τους στόχους τους με τρομακτική ακρίβεια.

Στρατηγικές Αντιμετώπισης στην Ελλάδα

Ανταγωνιζόμενη τις προκλήσεις που τίθενται από αυτά τα νέα επιθετικά μέσα, η Ελλάδα προχωρά σε στρατηγικές ενσωμάτωσης διδασμάτων από τους σύγχρονους πολέμους. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν δίκτυα εντοπισμού drones στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, χρησιμοποιώντας προηγμένους αισθητήρες και σταθμούς εδάφους, τα οποία συνδέονται άμεσα με τα κέντρα επιχειρήσεων. Το δίκτυο αυτό θα αποτελέσει κρίσιμο κομμάτι της στρατηγικής «Ασπίδα του Αχιλλέα».

Η εγχώρια βιομηχανία οπλικών συστημάτων δεν μένει πίσω. Συστήματα αντί-δρόνων θα διανεμηθούν σε επίπεδο μονάδας για τη βελτίωση της αποτροπής. Το ΚΕΤΑΚ αναπτύσσει φορητούς παρεμβολείς συχνοτήτων για την αδρανοποίηση εχθρικών drones, ενώ εξελίσσεται και η παραγωγή «επιθετικών» drones από εκτυπωμένα υλικά. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει επίσης προχωρήσει σε σημαντικές εξελίξεις με τα συστήματα «Κένταυρος» και «Υπερίων», τα οποία προσφέρουν ολοκληρωμένες στρατηγικές αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μέσω αυτών των προσπαθειών, η Ελλάδα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου και επιδιώκει να διασφαλίσει την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας απέναντι στις μη συμβατικές απειλές που προκύπτουν από την τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγγραφές για το 2025 στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γ.Ν. Σύρου: Ευκαιρίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

user 3

Επιθεώρηση Εργασίας: Νέο ιστορικό υψηλό με 49,6 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα το 2024

Oμάδα Σύνταξης Α

Πρόσκληση σύγκλησης συνεδρίασης Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

admin