Εθνική Δράση Κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ερμούπολη
Στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε η Εθνική δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Υπουργείο Υγείας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας.
Αυτή η δράση είχε ως πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των οικογενειών τους σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια και ενημερωτικές συναντήσεις με τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Μάλιστα, την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο οποίος υποδέχτηκε τα παιδιά. Ο σεφ Γαβριήλ Νικολαΐδης ετοίμασε γευστικές και υγιεινές συνταγές, που ενθάρρυναν τους μικρούς συμμετέχοντες να δοκιμάσουν νέες γεύσεις.
Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, όπως μπάσκετ, πινκ πονγκ, επιτραπέζιο χόκεϊ, ποδηλατοδρομίες και τοίχο αναρρίχησης, ενισχύοντας τη διασκέδαση μέσω της άσκησης.
Η Σημασία της Παιδικής Ηλικίας για την Υγεία
Η παιδική ηλικία και η εφηβεία είναι κρίσιμες περίοδοι για την ανάπτυξη του ατόμου. Η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όπως οι κακές διατροφικές συνήθειες και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και σε διαρκείς επιπτώσεις στην υγεία κατά την ενήλικη ζωή.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι πρακτικές διαμορφώνουν το επίπεδο υγείας και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Προγράμματα και Υποστήριξη
Η Εθνική Δράση για την κατά της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στην πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και η ενίσχυση της σωματικής άσκησης μέσω συνεργασιών με τη UNICEF και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και τοπικών φορέων.
Όλοι οι παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και οι οικογένειές τους μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν ιατρούς για εξατομικευμένη κλινική αξιολόγηση και συμβουλευτική σχετικά με την υγεία και την ανάπτυξή τους, καθώς και για την αναγνώριση και εξάλειψη παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν δυνατότητες άθλησης σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας τουρνουά μπάσκετ και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην επιπλέον φυσική δραστηριότητα των παιδιών.
Για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και εφήβους, το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές συνεδρίες σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα από ειδικούς επαγγελματίες υγείας. Αυτή η υποστήριξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά με χρόνιες παθήσεις λόγω της παχυσαρκίας.
Εργαλειοθήκες και Εκπαιδευτικό Υλικό
Στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν αναπτυχθεί εκπαιδευτικές εργαλειοθήκες για όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Οι δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις εργαλειοθήκες προάγουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και σωματική άσκηση και θα υλοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.
Επιπλέον, έχουν αναπτυχθεί εργαλειοθήκες και για τους γονείς, προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την υιοθέτηση αλλαγών στο οικογενειακό τους περιβάλλον που θα υποστηρίξουν τη υγιεινή διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
Παράγοντες Κινδύνου για την Παιδική Παχυσαρκία
Το αυξημένο σωματικό βάρος στα παιδιά και τους εφήβους είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλές παραγόντων, όπως οι διατροφικές συνήθειες, το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, και οι πολιτικές υγείας. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο ελλιπής θηλασμός σχετίζεται με την υπερβαρότητα και είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η υποστήριξη για τον θηλασμό στη χώρα.
Σύμφωνα με μελέτες, μόλις το 21% των παιδιών ηλικίας 11 ετών, το 15% των 13 ετών και το 13% των 15 ετών στην Ελλάδα είναι επαρκώς δραστήρια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγικές και πολιτικές που θα προωθήσουν τη δημόσια υγεία με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας.