syrostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξοπλιστικά: Νέα Βήματα στη Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στην Άμυνα

Κοινοποίηση

Ενίσχυση Στρατηγικών Σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας

Η πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Γάλλου Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα, αναζωπύρωσε τη σύμπνοια μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε μια σειρά από στρατηγικά ζητήματα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την τρέχουσα περιφερειακή κατάσταση, προσδιορίζοντας τις προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών, που περιλαμβάνει και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Νέα Σύμβαση στην Προμήθεια Πυραύλων Exocet

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπεγράφη σύμβαση ύψους €33 εκατομμυρίων για την προμήθεια 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, της πιο σύγχρονης έκδοσης MM 40 bl. 3, οι οποίοι θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό, ειδικότερα τις πυραυλακάτους κλάσης «Ρουσσέν». Οι ανακοινώσεις έγινε από τον Γιάννη Μπούρα, Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών, και την Αννα Κριστίνα Ραμόν, εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας MBDA.

Στρατηγική Ναυπηγική Συνεργασία

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για την πρόταση απόκτησης τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI, μια κίνηση που βρίσκεται υπό εξέταση στην ελληνική κυβέρνηση εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Ο κ. Λεκορνί ανέφερε τη δυνατότητα ενίσχυσης της ναυπηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμφωνώντας ότι η Naval Group θα μπορούσε να επεκτείνει την παρουσία της στην Ελλάδα, πιθανόν μέσω δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας, πάντα σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η συνεργασία στον τομέα των πυρομαχικών και των πυραυλικών συστημάτων επαναλήφθηκε, με τον Γάλλο υπουργό να δηλώνει ότι τα πλοία και τα αεροσκάφη πρέπει να διαθέτουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Σημειώνεται ότι ο κ. Λεκορνί επισκέφθηκε και τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, όπου κατασκευάζονται τμήματα τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις γαλλικές φρεγάτες FDI.

Προμήθεια Πυραύλων SCALP Naval

Πέρα από την πρόταση για την τέταρτη FDI, επισημάνθηκε και η προμήθεια των πυραύλων SCALP Naval, οι οποίοι διαθέτουν εμβέλεια έως 1.000 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος για τις ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, επαναλήφθηκε η πρόταση για το σύστημα SAMP/T (MAMBA), που αποτελεί τη γαλλοϊταλική συμβολή στην ασφάλεια που επιδιώκει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Στρατηγική Συνεργασία και Αμυντική Σταθερότητα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την υποδοχή του κ. Λεκορνί, αναφέρθηκε στην στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας που υπεγράφη το 2021 και πρότεινε την ανανέωσή της. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τις αποφάσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη διατήρησης τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι των αντιφρονούντων δυνάμεων. «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά είναι απειλούμενη», δήλωσε.

Η Θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Συζητώντας σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης τόνισε τις αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τρίτων χωρών, αναφερόμενος στην Τουρκία και τονίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. Η Ελλάδα επιδιώκει τη στρατηγική αυτονομία της σε συνεργασία με τη Γαλλία μέσω του σχεδίου ReArm, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική της βιομηχανία και να μειώσει τις εξαρτήσεις της.

Καθώς προχωρά η συνεργασία με τη Γαλλία, η Ελλάδα αναμένει επίσης την παραλαβή της φρεγάτας F-601 «Κίμων» και τις δυνατότητες απόκτησης στρατηγικών όπλων, όπως είναι οι πύραυλοι SCALP Naval. Η στρατηγική αυτή φιλοδοξεί να ενισχύσει τη δυνατότητα άμυνάς μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να διασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διακομιδή ασθενών

admin

Σωρεία παραβάσεων του Κ.Ο.Κ στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

praktiki 4

Ένωση Γονέων Θήρας: Αίτημα για άμεση απάντηση σχετικά με την απόρριψη του ειδικού ποσοστού εισαγωγής για τους μαθητές Θήρας

praktiki 4