Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΑ στις Ηνωμένες Πολιτείες
Ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία ξεκίνησε από το Τέξας και το Άρκανσο. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής των ελληνικών F-35 και να συζητήσει κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των πιλότων και των τεχνικών μας.
Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο Αρχηγός ΓΕΑ διαπίστωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν σύμφωνα με το προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα των F-35. Σύμφωνα με αυτό, τα πρώτα τέσσερα μαχητικά αναμένονται να παραληφθούν από την Ελλάδα το 2028, ενώ τα επόμενα τέσσερα θα παραδοθούν εντός του 2029. Τα συνολικά οχτώ αεροσκάφη προγραμματίζεται να φτάσουν στη χώρα μας το 2030, και μέχρι τότε θα διεξαχθεί η εκπαίδευση περίπου 70 Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα μετακομίσουν για κοντά έναν χρόνο στο Άρκανσο.
Ο Αρχηγός ΓΕΑ τόνισε ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από την παραλαβή των μαχητικών στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, καθώς κατά την παράδοση θα έχουν επιλυθεί ζητήματα που έχουν προκύψει σε προηγούμενες εκδόσεις του μαχητικού.
Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Γρηγοριάδης είχε τη δυνατότητα να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντέιβιντ ‘Αλβιν, καθώς και με τον υπηρεσιακό γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (SAF/IA) και τον εκπρόσωπο του γραφείο Κοινού Προγράμματος (JPO) για τα F-35. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, όπου ο Αρχηγός ΓΕΑ παρουσίασε την αναμενόμενη διαμόρφωση και τις δυνατότητες του ελληνικού στόλου για το 2030, ενώ θυμήθηκε επίσης τη διαδικασία αποδέσμευσης σύγχρονων όπλων που έχει ζητήσει η Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη φιλοξενία και την υποστήριξη που παρέχεται στην αμερικανική βάση UAV στη Λάρισα. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση των ΗΠΑ να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους με την Ελλάδα μέσω παροχής εκπαίδευσης στο προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και στην ενίσχυση της τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης που λαμβάνει η χώρα μας.
Σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι ο Ντέιβιντ ‘Αλβιν ήταν ενήμερος για τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις αραβικές χώρες, καθώς επίσης και για την περιπολία που έχει αναλάβει η χώρα μας στον εναέριο χώρο της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας.
Αναφορικά με την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε τη συνέχιση του casus belli, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για μια ενίσχυση της αποτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη, αλλά μάλλον ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή.