syrostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΥΚΛΑΔΕΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΥΡΟΣ

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου στη Γυάρο: Μια Εκπαιδευτική Δράση με την Υποστήριξη του Έργου SHORE

Κοινοποίηση

Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου στη Γυάρο

Στις 15 Μαΐου 2025, το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου πραγματοποίησε μια πρωτοπόρα επίσκεψη στη Γυάρο, καθιστώντας το πρώτο σχολείο που ανέλαβε αυτή την αξέχαστη εμπειρία. Με τη στήριξη του έργου SHORE, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ Τάξης είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν σημαντικό ιστορικά και περιβαλλοντικά τόπο, πραγματοποίησαν δραστηριότητες συντήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα καθαρισμού παραλίας, καταγράφοντας τα είδη και την ποσότητα των απορριμμάτων που εντόπισαν.

Η Γυάρος: Ένας Τόπος Ιστορίας και Φύσης

Από το 1947 έως το 1974, η Γυάρος υπηρέτησε ως τόπος εξορίας και μαρτυρίου, με τον αντίκτυπο αυτής της περιόδου να είναι έντονα αισθητός μέχρι σήμερα. Η περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα από το 1974 έχει επιτρέψει στη φύση να ανθήσει, καθιστώντας το νησί καταφύγιο για πολλά σπάνια είδη. Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus ζει στις παραλίες της, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία του Μύχου (Puffinus Yelkouan) βρίσκεται στις πλαγιές του νησιού. Επιπλέον, το ενδημικό μαύρο φίδι της Γυάρου και οι μοναδικοί κηπάδες του θαλάσσιου οικοσυστήματος, οι λιβάδες Ποσειδωνίας και οι κοραλλιογενείς «κήποι» προσφέρουν στέγη σε εκατοντάδες οργανισμούς.

Από το 2011, η Γυάρος αναγνωρίζεται επίσημα για την πλούσια βιοποικιλότητά της, και εντάσσεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση της περιοχής και της φυσικής κληρονομιάς της.

Δραστηριότητες των Μαθητών στη Γυάρο

Κατά την παραμονή τους στη Γυάρο, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τους τρεις πρώτους κόλπους του νησιού με τη βοήθεια σκάφους, που τους μετέφερε από τη Σύρο. Αφού αποβιβάστηκαν στον τέταρτο κόλπο, περπάτησαν προσεκτικά κοντά στα κτίρια και ενημερώθηκαν για την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής μέσω ταμπελών που είχαν τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία. Στη συνέχεια, οργάνωσαν μια δραστηριότητα καθαρισμού της παραλίας, απομακρύνοντας σκουπίδια που προέρχονταν από φυσικές διαδικασίες, ενώ η περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία έχει συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων.

Εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες στο γραφείο Σύρου της WWF και στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του ΟΦΥΠΕΚΑ για την πολύτιμη συνεργασία τους στην οργάνωση αυτής της επίσκεψης.

Περισσότερα για το έργο SHORE

Το έργο SHORE, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizons Europe, αποσκοπεί στην ενίσχυση της κατανόησης των θαλάσσιων και υδάτινων οικοσυστημάτων από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Με τη συμμετοχή 15 εταίρων και συντονιστή την Yildiz Technical University στην Τουρκία, το SHORE υποστηρίζει πρωτοβουλίες σε 100 σχολεία μέσω ανοικτών προσκλήσεων, συνοδευόμενες από συνολικό προϋπολογισμό 900.000€. Το έργο ενσωματώνει δράσεις εκπαίδευσης και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ ερευνητών, τοπικών παραγόντων και σχολείων σε περιοχές όπως η Βαλτική Θάλασσα, η Μαύρη Θάλασσα, η Μεσόγειος Θάλασσα, ο ποταμός Ρήνος και ο Δούναβης.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το έργο SHORE, μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα.

Επικοινωνία

Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες ή να επικοινωνήσετε για περαιτέρω διευκρινίσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε στο:

Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
Email: dimansyr@sch.gr
Τηλέφωνο: 2281088205
Ιστοσελίδα: http://dimansyr.mysch.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Χαμάς και η Αποτυχία της Ειρηνικής Προσέγγισης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας: Μια Στρατηγική Κίνηση στην Ύφεση της Σύγκρουσης

user 3

Ισχυρός Σεισμός 6,2 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά Αισθητός και στην Κωνσταντινούπολη

user 3

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά – Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

admin