Η Εξαιρετική Ομαδική Έκθεση Xenolithia
Η πρώτη φάση του έργου τοίχος/toichos ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή επιτυχία στις 11 και 12 Μαΐου, μέσω μιας εξαιρετικής ομαδικής έκθεσης με τίτλο Xenolithia – Ξενολιθιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές όπως οι Marlon Bagnou Beido, Ophelie Dozat, Mathias Palazzi, Come Rolin, Olivier Thomas και Anna Saint Pierre, οι οποίοι παρουσίασαν τις συγχρονισμένες δημιουργίες τους και εγκαταστάσεις εμπνευσμένες από την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού της Τήνου. Οι εγκαταστάσεις αυτές δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή ταλαντούχων φοιτητών της Ανωτέρας Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, ανάμεσά τους η Στέλλα Μαυρίδου, ο William Courtney, ο Λαμπρινός Μπολιάκης, η Ιωάννα Ιωαννίδη και η Αλίς Παπαζαφειρίου.
Στο πλαίσιο του έργου τοίχος/toichos, εξετάστηκε η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Τήνου, με έμφαση στη χαρακτηριστική παραδοσιακή τέχνη της ξερολιθιάς. Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα, που διοργανώθηκε από τη ΝΩΜΩ ΑμΚε, περιλάμβανε τη φιλοξενία έξι Γάλλων αρχιτεκτόνων από τις 14 Απριλίου έως τις 14 Μαΐου. Σκοπός ήταν η διερεύνηση της παραδοσιακής τέχνης του κτισίματος με ξερολιθιές και η μελέτη της σημασίας της για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τις σύγχρονες μεθόδους δόμησης. Το έργο θα ολοκληρωθεί με μια έκθεση στην Αθήνα και το Παρίσι, καθώς και την έκδοση ενός συλλογικού τόμου μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πολυδιάστατη Έκθεση και Δημιουργική Συνεργασία
Το PRESS KIT του έργου τοίχος περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία όπως κείμενα προθέσεων από τους συμμετέχοντες, βιογραφικά σημειώματα, αλλά και δείγματα δουλειάς. Οι φωτογραφίες των εκθέσεων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες αποτυπώνουν τη δημιουργική διαδικασία και το όραμα που έχουν για την τέχνη της ξερολιθιάς.
Η τεχνική της ξερολιθιάς, γνωστή ως η τέχνη του κτισίματος με λίθους χωρίς τη χρήση συνδετικών υλικών, έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην αρχιτεκτονική της Τήνου, συμβάλλοντας στην δημιουργία καλαίσθητων και φιλικών προς το περιβάλλον κατασκευών. Οι κατασκευές αυτές ποικίλλουν, από τις μεγαλοπρεπείς ταρατσώσεις που γεμίζουν το τοπίο, έως τις ταπεινές δομές που εξυπηρετούν γεωργικές και κτηνοτροφικές ανάγκες. Η τέχνη αυτή δεν έχει μόνο αισθητική αξία, αλλά και βαθιές ρίζες στην παραδοσιακή οργάνωση του χώρου και τη σύνδεση με τον φυσικό και πολιτιστικό χώρο του νησιού.
Η ιδέα για το έργο τοίχος/ toichos προήλθε κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του σχεδιαστή Mathias Palazzi στην Τήνο, κατά τη διάρκεια του προγράμματος φιλοξενίας “The Inherited Earth”. Η έρευνα εξελίχθηκε φυσικά, με ερωτήματα γύρω από τις ξερολιθικές κατασκευές και τη σημασία τους στο τοπίο της Τήνου. Η απήχηση της τέχνης της ξερολιθιάς διεθνώς γίνεται ολοένα και πιο αναγνωρίσιμη, ενισχύοντας τις δυνατότητες αναστήλωσης και νέων κατασκευών, εν μέσω μια crescente ζήτησης σε τομείς όπως η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός.
Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος εξασφαλίστηκε μέσω της επιχορήγησης “Culture Moves Europe” και με τη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Μέσα από συνεργασίες και παρακολούθηση σημαντικών επιστημονικών πεδίων, το έργο διατηρεί τη σύνδεση με το τοπίο και την παραδοσιακή τεχνική, επισημαίνοντας τις αξίες και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την πραγματοποίηση τέτοιων δημιουργικών εγχειρημάτων.
Η ομάδα των επιστημονικών συνεργατών, συμπεριλαμβανομένων γεωλόγων, αρχιτεκτόνων, εθνογράφων και τεχνιτών, συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση του έργου, διασφαλίζοντας ότι κάθε πτυχή του, από την έρευνα μέχρι την ολοκλήρωσή του, διατηρεί την τοπική αξία και τις παραδοσιακές τεχνικές που συνδέονται με την τέχνη της ξερολιθιάς. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση αποτελεί τον πυρήνα του έργου, καθώς ενώνει τις διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής διαδικασίας με το πνεύμα του τόπου.