Η Παρουσίαση του Προγράμματος SERIFOS-SUPERCOMPUTER από τους Μαθητές του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου
Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025, οι μαθητές του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία σημαντική ομιλία-παρουσίαση στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τους, με θέμα το SERIFOS-SUPERCOMPUTER PROJECT. Αυτή η εκδήλωση προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, ενδυναμώνοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι μαθητές μοιράστηκαν πληροφορίες για την ιστορία και εξέλιξη των υπολογιστών, καθώς και για τον προγραμματισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιστημονικές εφαρμογές. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι αναφέρθηκαν και στους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης τεχνολογιών πληροφορικής, όπως είναι το διαδίκτυο, τα κινητά τηλέφωνα και τα βιντεοπαιχνίδια, οι οποίοι αποτελούν μια ρεαλιστική πρόκληση για την υγιή ανάπτυξη των ανηλίκων.
Στην εκδήλωση παρέστη η Διευθύντρια του Γυμνασίου-ΛΤ Σερίφου, κυρία Δήμητρα Μπούρτζινου, μαζί με το σύνολο του Συλλόγου Διδασκόντων, επισημαίνοντας τη στήριξή τους στις πρωτοβουλίες των μαθητών.
Η Δράση SERIFOS-SUPERCOMPUTER PROJECT
Η παρουσίαση ήταν μέρος της Δράσης «SERIFOS-SUPERCOMPUTER PROJECT», που αφορά την Αξιολόγηση Σχολικής Μονάδας για το έτος 2024-2025. Στους εκπαιδευτικούς της Ομάδας Δράσης περιλαμβάνονται οι: Παναγιώτης Αλούκος (ΠΕ04.01, Συντονιστής), Δήμητρα Μπούρτζινου (ΠΕ02, Διευθύντρια), Σωκράτης Παχούλης (ΠΕ04.05), Μαρία Συμεώνογλου (ΠΕ06) και Βασίλειος Σουγλές (ΠΕ01).
Στο πλαίσιο της Δράσης, οι μαθητές δημιούργησαν ένα μικρό μουσείο πληροφορικής στο σχολείο, που περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή λειτουργικών ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτή η συλλογή έχει σημασία όχι μόνο από εκπαιδευτική, αλλά και από συλλεκτική άποψη. Ανάμεσα στους εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται:
- Οθόνη CRT Samsung SyncMaster 793 DF (2004).
- Υπολογιστής dual boot με Windows XP και Windows 98.
- Hewlett-Packard ProLiant ML150 Server (2008).
- Acer Aspire 1705SMi laptop 17’’ (2004).
- Western Digital εξωτερικός σκληρός δίσκος 80 GB (2003).
- Transcend USB memory stick 64 MB (2003).
- Hewlett Packard 1000 Laserjet printer (2000).
- Πληκτρολόγια Olivetti και Telerate (PS/2).
- Ποντίκια PS/2, το ένα με μπίλια και το άλλο οπτικό.
- Canon Lide 25 scanner (2002).
- Ozaki dotodot100 ηχεία (2004).
- Floppy disk drives 3.5’’ και 5.25’’ και Floppy diskettes 3.5’’ 1.44 MB.
- Παλιά λειτουργική μητρική κάρτα με Intel Pentium III CPU, καθώς και διάφορα άλλα εξαρτήματα και περιφερειακά.
Το μουσείο είναι ανοιχτό για όλους τους μαθητές και επισκέπτες του σχολείου, όπως εκπαιδευτικούς, γονείς και επαγγελματίες διαφόρων τομέων, με στόχο την εκπαιδευτική όσο και πολιτιστική ανταλλαγή γνώσεων.
Πειραματισμοί και Προκλήσεις στην Εκπαίδευση
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με προσομοιώσεις υπολογιστικής Φυσικής και να παρακολουθήσουν επίδειξη παράλληλου προγραμματισμού. Σε αυτές τις δραστηριότητες, χρησιμοποιήθηκαν πολυπύρηνες κάρτες γραφικών (GPU) για την επιτάχυνση αριθμητικών υπολογισμών. Παράλληλα, συμμετείχαν σε βιντεοπαιχνίδια που ενίσχυαν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες και απάντησαν σε ερωτηματολόγια που εξερευνούσαν τις απόψεις τους σχετικά με την τεχνολογία.
Η εν λόγω δράση προήλθε από την ανησυχία των μαθητών σχετικά με την επίδραση της τεχνολογίας στις δεξιότητες επικοινωνίας και στις κοινωνικές τους σχέσεις, καθώς και στους κινδύνους που προκύπτουν από το διαδικτυακό bullying και την εξάρτηση από τα ψηφιακά μέσα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι μαθητές έχουν προτείνει έναν ιδιαίτερο όρο, την «αποκολοκύνθωση», για να περιγράψουν τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην πνευματική ευχέρεια τους.
Οι παρατηρήσεις και τα διδάγματα που προήλθαν από τη Δράση είναι ιδιαίτερα επίκαιρα, ειδικά με την επικείμενη εισβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης. Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία καθώς χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία εξετάζουν την επιστροφή στις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας.
Ο Συντονιστής της Δράσης, Δρ. Παναγιώτης Αλούκος, εξέφρασε την εκτίμησή του για τις γνώσεις πληροφορικής των μαθητών και την ικανότητά τους να εργάζονται με σύγχρονη τεχνολογία.