Η Επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ: Στρατηγικοί Στόχοι και Ευρύτερες Επιπτώσεις
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που σημειώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023, δεν συνιστούσε απλώς μια ακόμα κλιμάκωση της μακροχρόνιας ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, αλλά φάνηκε να έχει έναν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο: τη ματαίωση μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο ηγέτης της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, θεωρούσε ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κρατών θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση της παλαιστινιακής υπόθεσης και θα ενίσχυε τη θέση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν επιβεβαίωσαν τις υποψίες αναλυτών, δείχνοντας ότι η Χαμάς επέλεξε να προχωρήσει σε μια αιματηρή και τολμηρή επίθεση μετά από χρόνια ύφεσης στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
Η Περίοδος της Επίθεσης
Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 6:30 το πρωί της 7ης Οκτωβρίου 2023, με την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, ένοπλοι μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινά εδάφη και επιτέθηκαν σε κοινότητες κοντά στα σύνορα, καθώς και στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, με συνοδευτικές απώλειες άνω των 360 θυμάτων.
Συνολικά, 1.195 Ισραηλινοί και αλλοδαποί έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 815 ήταν άμαχοι, ενώ 251 άτομα απαχθήκαν. Αυτή η επίθεση θεωρείται η πιο θανατηφόρα στην ιστορία του Ισραήλ, προκαλώντας σοκ και οργή στη χώρα. Οκτώβριο του 2024, αναφέρθηκε ότι η Χαμάς είχε αρχικά σχεδιάσει την επίθεση για το φθινόπωρο του 2022, αλλά ανέβαλε την εκδήλωσή της.
Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στην πρόκληση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Σιδερένια Ξίφη», άρχισε εκτεταμένους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ακολουθούμενοι από χερσαία εισβολή. Μέχρι το Μάιο του 2025, οι απώλειες Παλαιστινίων ξεπέρασαν τις 53.000, με την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή να επιδεινώνεται καθημερινά.
Ο Ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και οι Συμφωνίες του Αβραάμ
Η Σαουδική Αραβία, υπό την ηγεσία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε δείξει ενδιαφέρον για την κανονικοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ στα πλαίσια των Συμφωνιών του Αβραάμ το 2020. Αυτές οι συμφωνίες είχαν οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με άλλες χώρες της περιοχής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, κερδίζοντας τη σιωπηλή έγκριση της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο του 2023, επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία ήταν κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ, επισημαίνοντας τη σημασία της προόδου σε θέματα αποκέντρωσης του παλαιστινιακού ζητήματος. Η Χαμάς γνώριζε ότι η κανονικοποίηση αυτή θα αποδυνάμωνε τη θέση της στην περιοχή και εφάρμοσε την επίθεση για να ανασχέσει τις διαπραγματεύσεις.
Μετά την επίθεση του Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις με τον ισραηλινό αντίπαλο, καταδικάζοντας τη βία και ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η Εμπλοκή Άλλων Δυνάμεων
Η σύγκρουση αυτή δεν περιορίστηκε μόνο σε ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς η περιφερειακή πολιτική και ο ανταγωνισμός μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας ανέβαζαν την αντιπαλότητα. Το Ιράν, υποστηρικτής της Χαμάς με όπλα και χρηματοδότηση, φαίνεται να ενίσχυσε τη θέση του με την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι Σαουδάραβες, που προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν την κανονικοποίηση της σχέσης με το Ισραήλ, βρίσκονται σε δύσκολη θέση λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σήμερα, τα γεωπολιτικά συμφέροντα φέρνουν στο προσκήνιο νέες διπλωματικές κινήσεις, με σκοπό τη μείωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και τη σημείωση νέων συμφωνιών στην περιοχή. Ωστόσο, οι προτάσεις για το μέλλον επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση. Είναι κρίσιμο να αναζητηθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρηνευτική λύση που να ανταγωνίζεται τις παρούσες προκλήσεις.