Ο «Κένταυρος» – Ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Αντιμέτρων κατά Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών
Το πιστοποιημένο σύστημα anti-drone «Κένταυρος», το οποίο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε θαλάσσιες μάχες στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει αναπτυχθεί πλήρως από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για να καλύψει τις ανάγκες της ναυτικής έκδοσής του. Αυτή η εξέλιξη δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη Naval Group, την εταιρεία που κατασκευάζει τις φρεγάτες FDI.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης αμυντικού υλικού DEFEA μεταξύ της ΕΑΒ και της Naval Group δείχνει τη σοβαρότητα και τη στρατηγική διάσταση της συνεργασίας τους. Οι Γάλλοι, οι οποίοι έχουν αναπτύξει το σύστημα SETIS, την «καρδιά» των FDI, επιθυμούν να ενσωματώσουν και τον ελληνικό «Κένταυρο» στο σύστημα αυτό, αναγνωρίζοντας τη σημασία του στην αναβάθμιση των πολεμικών δυνατοτήτων.
Στις πρώτες επαφές μεταξύ των στελεχών της Naval Group και της ΕΑΒ, εξετάστηκαν οι διαδικασίες και οι στρατηγικές για την ενσωμάτωσή του «Κενταύρου» στο Σύστημα Μάχης των ελληνικών φρεγατών Belh@rra. Το SETIS συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες από τους διάφορους αισθητήρες της φρεγάτας, όπως το ραντάρ SEA FIRE και τα sonar, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον μάχης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο «Κένταυρος» έχει αποδείξει την ικανότητά του στην καταπολέμηση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, γεγονός που εντείνει το ενδιαφέρον των συμμάχων μας, οι οποίοι δαπανούν σημαντικά ποσά για την καταστροφή αυτών των απειλών. Η ΕΑΒ, τα στελέχη της οποίας διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία, είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να εργαστεί πάνω σε αυτό το ελπιδοφόρο πρότζεκτ.
Με την άφιξη της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, αν οι συμφωνίες μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ΕΑΒ προχωρήσουν στην ανάπτυξη περισσότερων «Κενταύρων», πέρα από εκείνους που σχετίζονται με τις τέσσερις ΜΕΚΟ, θα είναι αναγκαίο να γίνουν λεπτομερείς μετρήσεις και να επιτευχθεί η απαραίτητη πιστοποίηση ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας.
Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως EMI/EMC (Ηλεκτρομαγνητική Παρεμβολή/Ηλεκτρομαγνητική Συμβατότητα), μπορεί να απαιτήσει μέχρι και τρεις μήνες ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κανένας επιβλαβής επηρεασμός στα συστήματα της νέας φρεγάτας.
Αναμένοντας τις Θαλάσσιες Δοκιμές
Εν τω μεταξύ, το ναυτικό επιτελείο αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών FDI. Αναμένονται σημαντικές αποφάσεις όπως η επιλογή της 4ης φρεγάτας, η αποστολή του πληρώματος της «ΚΙΜΩΝ» στη Γαλλία, καθώς και η έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών της εν λόγω φρεγάτας. Επιπλέον, αναμένεται η καθέλκυση της φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ» στις 4 Ιουνίου.
Ο μήνας Ιούλιος προγραμματίζεται να είναι ορόσημο διότι η έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών της «ΚΙΜΩΝ» θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έλευση του πλοίου στα ελληνικά νερά, πιθανότατα προς το τέλος του έτους. Παράλληλα, η αποστολή του πληρώματος παραλαβής θα ολοκληρώσει τα σχολεία εκπαίδευσης που απαιτούνταν για την κατανόηση της λειτουργίας του πλοίου, με τα στελέχη να είναι έτοιμα να κρίνουν και να συμμετάσχουν στις θαλάσσιες δοκιμές.
Καθώς η φρεγάτα «ΦΟΡΜΙΩΝ» θα καθελκυθεί, στο ναυτικό επιτελείο αναμένουν και την πολιτική έγκριση από το ΚΥΣΕΑ για την τέταρτη φρεγάτα. Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό υποδεικνύουν ότι έχουν ήδη προετοιμαστεί ώστε, με το τελικό «ναι», να προχωρήσει η διαδικασία χωρίς καθυστερήσεις για τον «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ».