Γνωριμία με τα μουσεία της Ερμούπολης
Οι μαθητές της τάξης Δ’1, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, Σέργη Μαρία, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μουσειακής αγωγής με στόχο την ανάπτυξη της μουσειακής συνειδητότητας. Μέσω συνεργατικών ομάδων, οι μαθητές κατέγραψαν σημειώσεις και φωτογράφισαν τις επισκέψεις τους σε διάφορα μουσεία της Ερμούπολης. Ακολούθως, συνέθεσαν τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσουν το παρακάτω άρθρο, το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες από τη μοναδική τους εμπειρία.
Βιομηχανικό Μουσείο
Στις 11 Δεκεμβρίου 2024, τη Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Βιομηχανικό Μουσείο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, διοργανώθηκε ένα παιχνίδι θησαυρού, όπου οι μαθητές έπρεπε να εντοπίσουν κρυμμένα χαρτάκια με τα δικαιώματα των παιδιών.
Η εξωτερική όψη του μουσείου είναι ανακαινισμένη και διακοσμημένη με χαραγμένες πέτρες, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε έναν κόσμο ιστορίας και πολιτισμού. Στο εσωτερικό, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με σημαντικά εργαλεία, γραφομηχανές, κανόνια και αγάλματα. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα ήταν η σύνθεση ενός σκελετού γιαπωνέζικου πλοίου καθώς και το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, το πορτοκαλί Enfield 8000, με κινητήρα 6 kw και αυτονομία 80 χιλιομέτρων.
Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας
Στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας, η ξεναγός μας, κυρία Μαργαρίτα, μας αποκάλυψε πλήθος πληροφοριών σχετικά με την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας. Φορέσαμε ποδιές και επισκεφθήκαμε την τραπεζαρία, όπου εργαζόταν το γυναικείο προσωπικό. Σημαντικό στοιχείο ήταν το μεγάλο καζάνι με το βραστό νερό για την επεξεργασία της κλωστής, καθώς και το βαφείο όπου τα υφάσματα αποκτούσαν χρώμα.
Ένα μεγάλο τραπέζι στο χώρο μας δήλωσε την εργασία των γυναικών που παρήγαγαν κλωστοϋφαντικά προϊόντα. Ήταν σαγηνευτικό να αγγίξουμε τα σημάδια που είχαν αφήσει τα χέρια τους πάνω σε αυτό. Επιπλέον, είδαμε τα μεγάλα μηχανήματα που χρησιμοποιούνταν για την ύφανση των πετσετών, ενώ μάθαμε για τις «καρτέλες» που χρησίμευαν ως κωδικοποιημένα σχέδια.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Η επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 5 Μαΐου 2025, ήταν άκρως εκπαιδευτική. Το μουσείο εγκαινιάστηκε από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Χρήστο Τσούντα, και μας επετράπη να μάθουμε περισσότερα για τα κυκλαδικά ειδώλια και την καθημερινή ζωή των προγόνων μας. Τα εργαλεία κατασκευάζονταν από οψιανό, ένα πετρώμα που εξορυσσόταν στη Μήλο. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν εκθέματα από διάφορες περιοχές της Σύρου και να θαυμάσουν τον κρατερίσκο, το κύπελλο που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι κατά τις ανταλλαγές τους.
Ιστορικό Μουσείο
Στο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, εξερευνήσαμε ξεχωριστούς χώρους όπως τραπεζαρία, κουζίνα και γραφείο. Ο ξεναγός μας πληροφόρησε για τις συνθήκες διαβίωσης, σε σημείο να αναφερθεί ότι στην κουζίνα κοιμόταν υπηρέτης για να εξυπηρετεί τους αφέντες τους τη νύχτα. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο ήταν το νεσεσέρ της κυρίας, που ήταν στην πραγματικότητα μία ολόκληρη βαλίτσα, σε αντίθεση με τα μικρά τσαντάκια που χρησιμοποιούμε σήμερα. Στο τέλος της ξενάγησης, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, χρησιμοποιώντας QR codes.
Εντυπώσεις από την Εκπαιδευτική Εμπειρία
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές εκδήλωσαν ενθουσιασμό για τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα μουσεία δεν είναι βαρετά, αλλά αντίθετα, είναι πηγές γνώσης και εξερεύνησης. Μέσω του προγράμματος, αναπτύξαμε δεξιότητες αρθρογραφίας, ενημερωθήκαμε για τα διαφορετικά είδη μουσείων και μάθαμε ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία του τόπου μας, καθώς και για αντικείμενα που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ.