Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ – ΠΗΓΗ: Realnews
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία προχωρά με αποφασιστικότητα προς την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για την ναυπήγηση του πρώτου εθνικού πλοίου κρούσης. Οι στόχοι περιλαμβάνουν την κατασκευή μιας βαριάς κορβέτας ή καταδρομικού μήκους 150 μέτρων και εκτοπίσματος άνω των 6.000 τόνων. Στις 24 Απριλίου, η Ένωση Ελληνικών Ναυπηγείων (ΕΕΝ) και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας (ΕΕΛΕΑΑ) υπέγραψαν ένα σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για τη συνεργασία στον τομέα της ναυπηγικής και της άμυνας.
Στρατηγικός Μηχανισμός Συνεργασίας
Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε από τις δύο ομοσπονδίες, είναι καθοριστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού συνεργειών, δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών. Σκοπός αυτού του μηχανισμού είναι η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγικής βάσης, η βιομηχανική καινοτομία και η αναβάθμιση του οικοσυστήματος άμυνας και ναυπηγικής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Ένα από τα βασικά σημεία του μνημονίου είναι η πρόθεση των συμμετεχόντων να επιτευχθεί ποσοστό εγχώριας κατασκευής 70%, ξεπερνώντας κατά πολύ το 25% που έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Η Συγκέντρωση Δυνάμεων
Στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχαν 14 πρόεδροι εταιρειών και ενώσεων από τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και ναυπηγικής. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν για να κερδίσουν τα συμβόλαια που αφορούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και για να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μερίδιο από τα 800 δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων άμυνας.
Ο πρόεδρος της ΕΕΝ και της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, υπογράμμισε την ανάγκη οι μεγάλες ναυπηγικές μονάδες της χώρας να συνεργαστούν ως ενιαίος φορέας στο πλαίσιο των αμυντικών προγραμμάτων. Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, διευθύνων σύμβουλος της Theon και ιδρυτικό μέλος της ΕΕΛΕΑΑ, τόνισε ότι οι ενώσεις θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για την ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία.
Προκήρυξη και Ανάπτυξη Εθνικών Πλοίων
Στο άμεσο μέλλον, το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναμένεται να προκηρύξει την αρχική σχεδίαση εθνικού πλοίου τύπου κανονιοφόρου Κ/Φ – OPV (Offshore Patrol Vessels) έως τα τέλη του 2025. Τα OPV, πλοία μήκους 50 έως 120 μέτρων, διακρίνονται για την ικανότητά τους να εκτελούν ποικιλία ρόλων ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Αυτή τη στιγμή, τα ναυπηγεία στη χώρα είναι έτοιμα να αναλάβουν τη ναυπήγηση πλοίων εκτοπίσματος έως 40.000 τόνων και μήκους 150 μέτρων. Η έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα αμυντικών πλοίων, κανονιοφόρων, πυραυλακάτων και κορβέτων έχει ήδη ξεκινήσει από τα μέλη των ενώσεων, με στόχο την υλοποίηση πλοίων που θα διαθέτουν ελληνικής κατασκευής αμυντικά συστήματα.
Προοπτικές και Φιλοδοξίες
Η Ελλάδα εστιάζει στην αμυντική της αυτονομία, προσπαθώντας να επαναφέρει τη δυνατότητα σχεδίασης και κατασκευής δικών της πλοίων, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1980. Το μήνυμα από την υπογραφή του μνημονίου είναι σαφές: η χώρα διαθέτει τις ικανότητες να παράγει και να καινοτομεί. Ο πρόεδρος της ΕΕΝ, Πάνος Ξενοκώστας, δήλωσε ότι εργάζονται για το μέλλον της άμυνας και της ναυπηγικής, με στόχο την παραγωγή πλοίων που θα διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία και θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.