Ο Πρώτος Πλους της Φρεγάτας ΚΙΜΩΝ σε Γαλλικά Ύδατα
Την Πέμπτη 22 Μαΐου, στις 15:30 ώρα Ελλάδας, η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η πρώτη ψηφιακή φρεγάτα του ελληνικού στόλου, προσέδεσε στον προβλήτα του Λοριάν, σημειώνοντας έτσι ένα σημαντικό ορόσημο για το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδας.
Προτού φτάσει στο Λοριάν, η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ πραγματοποίησε τον πρώτο της σχεδόν 24ωρο πλου, κατά τη διάρκεια του οποίου διενεργήθηκαν δοκιμές σε ποικιλία συστημάτων, μεταξύ των οποίων οι κινητήρες και τα συστήματα πλοήγησης. Η Hellasjournal είχε προαναγγείλει την άμεση έναρξη των θαλάσσιων δοκιμών, και πράγματι, το πρωί της Τετάρτης, η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ έθεσε σε λειτουργία τους κινητήρες της, ενεργοποιώντας τα ραντάρ ναυσιπλοΐας και εκπέμποντας για πρώτη φορά σήμα, καταγράφοντας την παρουσία της in real-time στις πλατφόρμες εντοπισμού πλοίων στο διαδίκτυο.
Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ ανήκει μέχρι στιγμής στην κατασκευάστρια εταιρεία, με τους εξειδικευμένους τεχνικούς να παρακολουθούν λεπτομερώς όλες τις διαδικασίες ελέγχου των μηχανικών συστημάτων και των αξόνων μετάδοσης. Στο πλοίο βρίσκονταν αξιωματικοί του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, περιλαμβανομένων του κυβερνήτη και του υποτου κυβερνήτη, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στις δοκιμές.
Εκτεταμένες Θαλάσσιες Δοκιμές στον Ανοιχτό Ωκεανό
Αφού ολοκληρώθηκε η καθέλκυση της φρεγάτας ΦΟΡΜΙΩΝ, αρχίζει η περίοδος των εκτεταμένων θαλάσσιων δοκιμών, όπου η φρεγάτα θα υποβληθεί σε μια σειρά ελέγχων κάτω από ποικιλία συνθηκών. Παρότι οι δοκιμές γίνονται υπό την επίβλεψη της κατασκευάστριας εταιρείας, οι αξιωματικοί του ελληνικού ναυτικού συμμετέχουν ενεργά, καταγράφοντας όλες τις παρατηρήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του πλου.
Το χρονοδιάγραμμα των δοκιμών για τη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, με το πλοίο να εισέρχεται στην κλίνη του ναυπηγείου για το τελικό φινίρισμα πριν την παραλαβή του από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό.
Στρατηγικές Επιτυχίας με Βάση τις Δοκιμές της Amiral Ronarc’h
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η επιτυχία της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ εξαρτάται από την εφαρμογή όλων των παρατηρήσεων που προήλθαν από τις θαλάσσιες δοκιμές της γαλλικής φρεγάτας Amiral Ronarc’h. Από τα αποτελέσματα αυτών των δοκιμών, διαπιστώθηκε ότι όλα τα συστήματα του πλοίου λειτουργούσαν χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα σχόλια σχετικά με τη συμπεριφορά του σκαριού σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, κάτι που οφείλεται στη stealth σχεδίαση του και στην παραδοσιακή πλώρη που ενσωματώνει στοιχεία της ελληνικής ναυτικής παράδοσης.
Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή από μόνη της δεν αρκεί για το πολεμικό ναυτικό. Απαιτείται η εκτέλεση όλων των επιχειρησιακών δοκιμών πριν τη τελική παραλαβή του πλοίου, κάτι που θα συμβεί με την άφιξη της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ στα ελληνικά ύδατα και το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Μάλιστα, αναφορά έχει γίνει και για τις νέες ειδικότητες που θα αναδυθούν στον ηλεκτρονικό κόσμο των FDI, με την παραλαβή της φρεγάτας ΚΙΜΩΝ το 2025 και των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ το 2026.
Η τελευταία θα καθέλκεται στις 4 Ιουνίου, σε μια τελετή όπου θα παρευρίσκεται η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Υπάρχει η προσδοκία ότι θα πραγματοποιηθεί ένας εν πλω περίπατος για τον υπουργό, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εισηγηθεί στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση και μιας τέταρτης γαλλικής φρεγάτας.
Η ενίσχυση του στόλου με νέα πλοία είναι επείγουσα, δεδομένου ότι τα πλοία χρειάζονται αρκετά χρόνια για να κατασκευαστούν. Το πρώτο κομμάτι χάλυβα για τη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ κόπηκε τον Δεκέμβριο του 2021, με την καθέλκυση της φρεγάτας να πραγματοποιείται δύο χρόνια αργότερα, και με την έναρξη λειτουργίας των κινητήρων της μετά από άλλες δύο χρόνια.