syrostv.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγικές Συμφωνίες και Εμπορικοί Αντίκτυποι: Μητσοτάκης και Τραμπ για τη Συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Εμπορικές Σχέσεις και Πολιτικές Δηλώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρωθυπουργός της Ελλάδας, μίλησε πρόσφατα στο Breitbart, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει μια «win-win» εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα είναι μια συμφωνία «αμοιβαία επωφελής», τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη ήρθαν σε μια σημαντική συγκυρία, καθώς η ΕΕ είχε μόλις ξεκινήσει τις διαδικασίες για νέες εμπορικές κινήσεις απέναντι στις ΗΠΑ, εστιάζοντας κυρίως στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου. Αυτές οι κινήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν την ανακοίνωση της επιβολής δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το ευρωπαϊκό και το ελληνικό μήνυμα είναι σαφές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, που παραχώρησε την εν λόγω συνέντευξη από το Μέγαρο Μαξίμου στον δημοσιογράφο Ματ Μπόιλ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η δήλωση του πρωθυπουργού αντικατοπτρίζει την επιθυμία συνεργασίας με τον Τραμπ και την αναγνώριση της σημασίας των ΗΠΑ για την Ευρώπη.

Ανέφερε ότι «υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις πριν εξετάσουμε οιαδήποτε σημαντική ανταποδοτική απάντηση» σε σχέση με τους δασμούς, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής αγοράς για τις Ηνωμένες Πολιτείες και vice versa. Η βούληση του πρωθυπουργού είναι πως οι ευρωπαϊκοί ηγέτες επιθυμούν να συνεργαστούν με την Αμερική, όπως δείχνει και η αυξανόμενη επίγνωση ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών του Τραμπ είναι η Κίνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, αναφέροντας τη σημασία του διαδρόμου IMEEC, που συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, έναν διάδρομο που θεωρείται ως απάντηση στην Πρωτοβουλία του Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας.

Εξελίξεις στον Εμπορικό Πόλεμο

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εισέρχεται σε νέα φάση έντασης, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αύξηση των δασμών από την Κίνα στο εντυπωσιακό ποσοστό του 125%. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για «έλλειψη σεβασμού» προς τις διεθνείς αγορές και για πρακτικές εκμετάλλευσης.

Ο Τραμπ δήλωσε: «Σε κάποιο σημείο, ελπίζω σύντομα, η Κίνα θα καταλάβει ότι οι εποχές που εκμεταλλεύονταν τις ΗΠΑ δεν είναι πλέον βιώσιμες». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει 90ήμερη αναστολή επιπρόσθετων δασμών για περισσότερες από 75 χώρες, που έχουν ζητήσει διάλογο σχετικά με εμπορικούς φραγμούς και άλλες πολιτικές.

Σημαντικές εξελίξεις καταγράφηκαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τον δείκτη Dow Jones να παρουσιάζει ενδείξεις ανάκαμψης αμέσως μετά τις σχετικές δηλώσεις του Τραμπ.

Συμφωνία Συνασπισμού στη Γερμανία

Η πολιτική σκηνή στη Γερμανία είναι επίσης σε αναστάτωση, καθώς οι συντηρητικοί υπό τον Φρίντριχ Μερτς και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν σε συμφωνία συνασπισμού. Στόχος είναι η αναζωογόνηση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, εν μέσω ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου που απειλεί την οικονομική σταθερότητα.

Η ανάγκη επιτυχίας της συμφωνίας έχει αυξηθεί, καθώς η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις που σχετίζονται με τους δασμούς του Τραμπ. Ο Μερτς, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υπό τον Τραμπ δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος, έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα θα εξετάσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να υποβληθεί σε ψηφοφορία από τα μέλη του SPD για επιβεβαίωση, και αν εγκριθεί, θα φέρει τους συντηρητικούς πίσω στην εξουσία μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης του SPD υπό τον Όλοφ Σολτς.

Νέα Στοιχεία από την Ουκρανία

Η Ουκρανία καταγράφει επίσης σημαντικές εξελίξεις, καθώς ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δύο Κινέζοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Η πληροφορία αυτή, σε συνδυασμό με άλλες αναφορές για περισσότερους Κινέζους δωρητές στις ρωσικές τάξεις, επιτείνει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή.

Ο Ζελένσκι τόνισε την ανάγκη για εξηγήσεις από το Πεκίνο όσον αφορά την παρουσία Κινέζων στρατιωτών στις ρωσικές μονάδες και ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρακολουθήσουν την κατάσταση. Οι στρατιώτες που συμμετέχουν σε αυτόν τον πόλεμο είναι ποικιλόμορφοι, με εθελοντές που προσφέρονται για μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι συνέπειες για την κατάσταση μπορεί να είναι σημαντικές αν επιβεβαιωθεί ότι οι στρατιώτες δρούν με εντολές της κινεζικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοίνωση για Καθαρισμό Οικοπέδων Ενόψει Αντιπυρικής Περιόδου 2024

admin

Βουλή: Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

Oμάδα Σύνταξης Α

Σύρος: Τα δρομολόγια πλοίων από 10 Φεβρουαρίου 2025 έως και 16 Φεβρουαρίου 2025

praktiki 3