syrostv.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΥΡΟΣ

Συνάντηση Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Κοινοποίηση

Με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά συναντήθηκε στην Αθήνα, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης κ. Αλέξανδρος Αθανασίου, παρουσία του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα.
Κύρια θέματα στην ατζέντα της συζήτησης αποτέλεσαν η νομοθετική πρωτοβουλία για την εκτός σχεδίου δόμηση, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ), η καταγραφή του υπάρχοντος οδικού δικτύου της Σύρου, ανά Δημοτική Ενότητα (ΔΕ), στις περιοχές εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, εκτός των ορίων των οικισμών των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 και των οικισμών μέχρι 2000 κατοίκους, οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για τη NATURA 2000, το νέο χωροταξικό για τον Τουρισμό, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κύρωση των δασικών χαρτών, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και η επάνδρωση των ΥΔΟΜ.
Ειδικότερα, ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε ότι σε λίγους μήνες η Σύρος θα αποκτήσει μελετητικό γραφείο ανάδοχο για το ΤΠΣ του νησιού, προϋπολογισμού 1.075.198,83€, μιας και η πρόσφατη αποσφράγιση των δικαιολογητικών ανέδειξε τρεις υποψήφιες μελετητικές εταιρείες. Αντίστοιχα, η καταγραφή του οδικού δικτύου έχει ήδη συμβασιοποιηθεί εδώ και κάποιους μήνες και -εκτός απροόπτου- σε έναν χρόνο από τώρα θα έχουμε στα χέρια μας την πλήρη καταγραφή. Κατόπιν των θετικών αυτών εξελίξεων, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ικανοποίησή του, διότι το νησί θα αποκτήσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα θα λυθούν πολλά τρέχοντα προβλήματα.
Αναφορικά με την ΕΠΜ (Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη) για τη NATURA 2000 στην Απάνω Μεριά, ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη,  καθώς ενσωματώνονται από την εταιρεία οι παρατηρήσεις που απέστειλαν, το 2023, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, οι Κάτοικοι-Ιδιοκτήτες Απάνω Μεριάς και λοιποί φορείς, αρχές και συλλογικότητες. Μάλιστα, ο Δήμαρχος ζήτησε το κείμενο της ΕΠΜ εγκαίρως, όταν θα είναι έτοιμο από τους μελετητές, καθώς και εκ νέου διαβούλευση από το Υπουργείο, αιτήματα στα οποία ο κ. Ταγαράς δεσμεύτηκε για την υλοποίησή τους. 
Στο χωροταξικό για τον Τουρισμό, αναφέρθηκαν τα δημοσιεύματα που φέρουν την Ερμούπολη στις «κορεσμένες» τουριστικά περιοχές και ζητήθηκε από τον κ. Αθανασίου, με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, η ένταξη της Ερμούπολης στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές, όπου πραγματικά ανήκει.
Τέλος, συζητήθηκαν αναλυτικά με τον κ. Ταγαρά και τον κ. Φόρτωμα οι εξαγγελίες που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, νομοσχέδιο αναγκαίο μεν, αλλά που χρειάζεται ευαισθησία και προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε αυτά από τα παλαιότερα χρόνια και τώρα υπάρχει σοβαρή περίπτωση να δουν την περιουσία τους να εξανεμίζεται.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετικό κλίμα με αμοιβαίες διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας των δύο φορέων με άμεση προτεραιότητα το όφελος των πολιτών.

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ετικέτες: Σημαντικές Ανακοινώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τον E’ κύκλο του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά – Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Προκήρυξη για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης