syrostv.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τριμερής Συναντήση ΗΠΑ-Ουκρανίας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη: Αναζητώντας Ειρηνικές Λύσεις στον Ουκρανικό Πόλεμο

Κοινοποίηση

Συνάντηση Τραμπ και Πούτιν για την Ειρήνη στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι εκείνος και ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα «πρέπει να συναντηθούν» προκειμένου να συζητήσουν τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία. Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπογράμμισε τη σημασία της επαφής και της συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο, αναφέροντας ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Πρέπει να βρεθούμε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Τραμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Fox News, όπου ανέφερε: «Έχω πολύ καλή σχέση με τον Πούτιν. Νομίζω ότι θα πιάσουμε τον δρόμο της συμφωνίας. Πρέπει να βρεθούμε, και νομίζω ότι μάλλον θα το προγραμματίσουμε».

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ήρθαν λίγες ημέρες μετά από συναντήσεις Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούν την πρώτη επίσημη επαφή των δύο πλευρών μετά από τρία χρόνια. Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι των δύο χωρών συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προτού ο Πούτιν δεχθεί μια συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Βασικό ζήτημα είναι η ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ο Πούτιν έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα του Ζελένσκι, λόγω του γεγονότος ότι η θητεία του έληξε πέρυσι. Αυτή την περίοδο, η Ουκρανία βρίσκεται υπό στρατιωτικό νόμο και δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνίες για νέες εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Τραμπ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την κατάσταση αυτή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι και ο Πούτιν πιθανόν να είναι κουρασμένος από τις συνεχείς συγκρούσεις. «Νομίζω ότι και ο Πούτιν έχει κουραστεί από όλο αυτό» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πίεση αν χρειαστεί για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αποτέλεσμα των συναντήσεων στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι εφικτή, μόνο εάν υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει τη δυνατότητα αυτής της συνάντησης, εφόσον υπάρξουν αποτελέσματα μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε ο Πεσκόφ. Έφερε έναν σημαντικό προβληματισμό σχετικά με το ποιος θα υπογράψει τα συμφωνηθέντα από την πλευρά της Ουκρανίας, δεδομένου των αμφιβολιών που υπάρχουν σχετικά με την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Η πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, που συγκλήθηκε από την Τουρκία, φιλοξένησε τις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών. Η ατμόσφαιρα ήταν ήρεμη, αν και δεν επετεύχθη κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες συναντήσεις. Οι δύο πλευρές αναμένουν πρώτα να ενημερώσουν τους ηγέτες τους σχετικά με τις προόδους.

Η Ρωσία υπέβαλε απαιτήσεις για την αποχώρηση της Ουκρανίας από εδάφη που κατέχει, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στις συνομιλίες. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές δήλωσαν ότι η Μόσχα επιμένει να αποσυρθούν το Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ, η Ζαπορίζια και η Χερσώνα, περιοχές που έχει προσάρτησε παράνομα. Ουχρηνικά πηγές χαρακτήρισαν τις απαιτήσεις αυτές αποκομμένες από την πραγματικότητα.

Διεθνής Αντίκτυπος και Αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, καταδίκασε τη ρωσική θέση ως «σαφώς απαράδεκτη», τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνανωρίζονται στενά» στις αντιδράσεις τους κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται επίσης πάνω σε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, υπό την αιγίδα της προεδρίας Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Σε αναφορά του στο Bloomberg, ο αναλυτής Μαξ Χέιστινγκς δήλωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να διατηρήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις μόνο για άλλους τέσσερις μήνες χωρίς αμερικανικές προμήθειες, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της αμερικανικής υποστήριξης στη διάρκεια του πολέμου.

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, δηλώνοντας ότι η Αγία Έδρα είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ελπίδας και της αξιοπρέπειας των λαών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύρος: Γάλλος τουρίστας κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση σε παραλία γυμνιστών

admin

Λουκούμια Σύρου «Συκουτρή»: Ένας Πολιτιστικός Θησαυρός στον Κόσμο του Ελληνικού Τουρισμού

user 3

Στρατηγικές της Δημοτικής Αρχής για την Αντιμετώπιση της Αντιπυρικής Περιόδου 2025: Προκλήσεις και Προβληματισμοί

user 3