syrostv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χ. Θεοχάρης: Παράταση έως την 1η Μαρτίου για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ – Τι είπε για τα POS

Κοινοποίηση

Παράταση λίγων ημερών δίνει το Υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες ώστε να μπορέσουν να έχουν έκπτωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης στην πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ εκπνέει κανονικά σήμερα, ωστόσο το υπουργείο δίνει περιθώριο μίας ακόμα εβδομάδας και συγκεκριμένα μέχρι την 1η Μαρτίου, όπως είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις”.

“Θα υπάρξει παράταση μέχρι την 1η Μαρτίου, ώστε όσοι δεν γνώριζαν τη διαδικασία ή δεν είχαν το χρόνο, να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αυτές” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγών ο κ. Θεοχάρης απάντησε: “Δεν θα το αλλάξουμε το σύστημα. Αφού λειτουργήσει μια χρονιά, θα δούμε τις επόμενες χρονιές τι προσαρμογές πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή“.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροτών, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλα μέτρα. “Κανένα περιθώριο, είμαστε σε έτος δημοσιονομικής προσαρμογής” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

“Ο πρωθυπουργός μας έδωσε εντολή σε μένα και στον υφυπουργό τον Θάνο τον Πετραλιά, να τρέξουμε μαζί τα σενάρια πως θα μπορέσουμε από του χρόνου να βάλουμε ένα διαφορετικό σύστημα, ώστε να μπορέσουμε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην πηγή η επιστροφή αυτού του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα το δουλέψουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γιατί προφανώς φέτος θα κινηθούμε απλώς στην προκαταβολή και στην διαδικασία που είχαμε συνηθίσει για την εξόφληση έως τώρα, αλλά από του χρόνου θα έχουμε ένα σύστημα το οποίο θα είναι πιο μόνιμο και πιο κοντά, χωρίς να τους αναγκάζει να πληρώνουν από την τσέπη τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης” πρόσθεσε.

Σχετικά με το IRIS και τις χρειώσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Θεοχάρης απάντησε ότι όταν είσαι επαγγελματίας και εισπράττεις, τότε υπάρχει κάποιο κόστος. “Δεν είναι δυνατόν να μην έχει κανένα κόστος, όμως το κόστος που έχει είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις εναλλακτικές” σημείωσε.

“Κάναμε χθες μια σύσκεψη με τις τράπεζες και εξήγησε και ο υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, ότι από την πλευρά του υπουργείου εμείς έχουμε κάνει τα πάντα, έχουμε χρησιμοποιήσει χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα αυτών των συστημάτων σε όλους τους επαγγελματίες στην αγορά. Χρηματοδοτούμε τους επαγγελματίες ώστε να μπορέσουν να βάλουν αυτά τα μηχανήματα με το μικρότερο δυνατό κόστος ή να τα συνδέσουν και να κάνουν όλες αυτές τις διεργασίες. Αυτό προφανώς θα διευρύνει την αγορά, θα αυξήσει τις συναλλαγές που γίνονται και συνεπώς πρέπει όλοι μας συμμέτρως να το πω έτσι να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειώσουμε τα κόστη” πρόσθεσε.

Ο κ. Θεοχάρης για τις αναβαθμίσεις των POS τόνισε ότι πάνε καλά. “Θα τελειώσουμε τις επόμενες μέρες. Είμαστε γύρω στο 45% με στοιχεία προχθεσινά και ανεβαίνουμε γύρω στο 5% με 10% την ημέρα. Συνεπώς σε πολύ λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και αυτό θα επιτρέψει σε όλους τους τεχνικούς να μπορούν να πάνε να κάνουν τις αναβαθμίσεις“. “Θέλω να δω τις επιχειρήσεις να το παίρνουν ακόμα πιο σοβαρά. Δεν είμαι σίγουρος ότι το έχουνε κάνει. Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν επικοινωνήσει όλοι με τον εγκαταστάτη της ταμειακής τους. Ακόμα υπάρχει είτε σύγχυση, είτε μια καχυποψία” πρόσθεσε.

“Συνολικά λοιπόν πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι και προφανώς κοιτάμε και παρακολουθούμε τους ρυθμούς εγκατάστασης και θα δούμε αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία διάθεση για παράταση, παρά μόνο αν δούμε την αγορά να τρέχει με τους φουλ ρυθμούς γιατί δεν μπορεί να χαθεί μια μέρα. Τι νόημα έχει μια παράταση που μόλις τη δώσουμε θα καθόμαστε να κοιτάμε το μήνα να περνάει και την τελευταία βδομάδα πάλι του μήνα να έρθουμε όλοι εδώ και να λέμε μα οι ρυθμοί είναι χαμένοι“.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταβάλλονται τη Μ. Τρίτη μέσω ΟΠΕΚΑ 187.188.594 ευρώ στους δικαιούχους

Συνέντευξη του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου

«Ζωντανή» η συζήτηση για την προοδευτική παράταξη – Ο Ανδρουλάκης, ο Χαρίτσης και η αμηχανία