Οι Όροι του Πούτιν για τον Τερματισμό του Πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μία ειρηνική λύση σχετικά με την Ουκρανία, ωστόσο, οι προϋποθέσεις που θέτει είναι αυστηρές. Σύμφωνα με πληροφορίες από τρεις ρωσικές πηγές, οι οποίες έχουν γνώση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, οι όροι που επιδιώκει περιλαμβάνουν τη σιγουριά της ουδετερότητας του Κιέβου, γραπτές διαβεβαιώσεις για την αποφυγή περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καθώς και τη σταδιακή άρση ενός σημαντικού μέρους των κυρώσεων.
Ειδικότερα, ο Πούτιν φαίνεται να επιμένει σε ρητές δεσμεύσεις από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ζητώντας εγγράφως την εξαίρεση της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών από την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Αυτή η στάση υποδεικνύει μία σαφή στρατηγική της Μόσχας να διασφαλίσει τον έλεγχο στην περιοχή και να αποτρέψει περαιτέρω στρατηγικά πλήγματα.
Απαιτήσεις της Ρωσίας
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κύριες απαιτήσεις της Μόσχας περιλαμβάνουν:
- Την ουδετερότητα της Ουκρανίας.
- Την άρση κυρώσεων που επιβλήθηκαν εις βάρος της Ρωσίας.
- Διευθέτηση του ζητήματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση.
- Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εκφράσει την επιθυμία του να τερματιστεί ο πόλεμος, ωστόσο, εκφράζει ανησυχίες για την άρνηση του Πούτιν να συμμετάσχει σε άμεσες συνομιλίες. Πρόσφατα, προειδοποίησε ότι ο Ρώσος ηγέτης «παίζει με τη φωτιά», καθώς η Μόσχα εντείνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες είχαν μία τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, κατά την οποία ο Πούτιν συμφώνησε να εργαστεί για ένα υπόμνημα με την Ουκρανία που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ειρηνικής συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ρωσικές πηγές, η Μόσχα εργάζεται ακόμη στη δική της εκδοχή και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.
Ικανότητα Συμφωνίας και Πολιτική Σταθερότητα
Η Ουκρανία, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κατηγορούν τη Μόσχα για σκόπιμη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να κερδίσει έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων. Ένας Ρώσος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με κάθε τίμημα». Αυτή η δήλωση υποδηλώνει ότι αν οι όροι του δεν γίνουν αποδεκτοί, ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να επιδείξει στρατιωτικές νίκες για να αποδείξει ότι η ειρήνη θα είναι ακόμα πιο επώδυνη στον μέλλον.
Το Κρεμλίνο δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό σχετικά με τις εξελίξεις, ενώ οι ουκρανικές πηγές παραμένουν επίσης σιωπηλές. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ τηρεί τη σταθερή πολιτική της «ανοιχτής πόρτας», επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να την αναθεωρήσει εξαιτίας των απαιτήσεων που προβάλλει η Μόσχα. Αυτή η στάση υπογραμμίζει την επιθυμία της Συμμαχίας να υποστηρίξει τα κράτη μέλη και τους συμμάχους της απέναντι στις προκλήσεις από τη Ρωσία.